Ultimele articole

Klinker - generalitati

1. Ce este klinkerul?

Klinkerul se obtine prin topirea la temperaturi ridicate  (1050-1200C) timp de 30-50 de ore a unor argile imbogatite cu portelan si samota care, astfel, greifiaza / vitrifiaza si se extrudeaza ulterior sub diferite forme.
Datorita calitatii materiei prime si arderii pentru timp indelungat se obtine un material extrem de compact si cu rezistenta ridicata.

Klinker-ul este un material cu o absorbtie de apa mai mica de 7%, o rezistenta la compresiune minima este de 35 N/mm2 si este rezistent la inghet.
Caramizile klinker distribuite de noi au o absorbtie de apa de 2-6%, rezistenta la presiune de 50-80 N/mm2.
Observatie: Denumirile cotto si teracota se refera la produse poroase, cu retinere de apa ridicata, cu stabilitate la presiune scazuta. Aceste materiale sunt arse la temperaturi mai scazute din diferite tipuri de materiale, iar utilizarea acestora in spatii exterioare nu este recomandata in conditiile climatice din Romania. Nici unul dintre aceste tipuri de materiale nu se poate compara cu rezistenta klinkerului.

 

2. Tehnologia de fabricare a klinkerului        
Materia prima extrasa din cariera este un material cu coeziune mare, extrem de compact ; este macinata in mai multe etape, curatata, omogenizata si i se regleaza continutul de apa la o valoare corespunzatoare. Se adauga substanta de retinere a sarii. Rezultatul etapei de pregatire este un amestec omogen.
Acest amestec se extrudeaza sub forma de bare. Barele de material  sunt taiate la dimensiunile corespunzatoare.
Dupa aceea sunt asezate pe carucioare si transportate in camera de uscare, apoi sunt trecute prin cuptor, rezultand astfel caramizi klinker.
Intreaga procedura este automatizata si verificata in numeroase puncte. Temperatura cuptorului este reglata electronic.
Durata procesului de producere a klinkerului este de aproximativ 10 zile.
La fabricarea klinkerului nu sunt utilizate nici un fel de componente artificiale sau coloranti. Materialul este 100% natural.
Fabricarea are la baza experienta de peste un secol si activitatea continua de cercetare.


3. Culori si structuri
Culoarea klinker-ului este determinata de compozitia materialului, precum si de temperatura si durata arderii. Culorile sunt obtinute doar din minerale argiloase foarte stabile, de aceea culorile vii se mentin timp indelungat.
O parte din materialele cu suprafata multicolora (ex. tipurile rosu-maroniu) sunt obtinute cu ardere reductoare (fara oxigen), iar altele (ex. majoritatea materialelor rosu-albastriu) prin engobozare (cu un strat special de minerale argiloase). La finisarea suprafetelor se utilizeaza frecvent dispersii nisipoase cu ardere colorata (alb, rosu). Finisarea suprafelor se realizeaza prin presare, prin raschetare cu sarma sau perie, etc. imediat dupa extrudare. De obicei variantele rustice ale aceleiasi culori sunt mai scumpe decat cele cu suprafata neteda. Pretul materialelor galbene este intotdeauna mai ridicat decat pretul materialelor rosii. De asemenea produsele obtinute din materialele cu ardere in alb au preturi mai ridicate.

Caracteristicile klinkerului
Klinker-ul are urmatoarele caracteristici :

  • densitatea mare ;
  • absorbtie redusa de apa (0,5-3%) ;
  • o gama variata de culori naturale, calde ;
  • rezistenta ridicata la variatii termice (poate fi utilizat si la exterior) ;
  • rezistenta mare la presiune si incovoiere ;
  • rezistenta mare la uzura (solicitari de uzura extrema) ;
  • suprafata compacta (usor de curatat) ;
  • rezistent la atacurile chimice ale acizilor, bazelor si sarurilor  (poate fi utilizat in mediu industrial);
  • mentinerea vie a culorii pe perioada foarte indelungata;
  • suprafata antiderapanta;

Klinker-ul este recomandat pentru:

  • acoperirea pardoselilor exterioare si interioare: terase, scari, trotuare, etc.;
  • pavarea suprafetelor exterioare: drumuri, piete, trotuare, alei, etc.;
  • placarea si decorarea fatadelor;
  • acoperirea pardoselilor industriale;
  • decorarea rustica a peretilor interiori etc.

Trebuie amintite doua caracteristici care pot constitui un dezavantaj. In timpul arderii klinker-ul se micsoreaza in masura semnificativa: 3-8mm. Aceasta micsorare nu poate fi controlata in intregime nici cu cea mai moderna tehnologie. De aceea precizia dimensiunilor klinkerului este mai mica decat cea a placilor ceramice clasice. Dar datorita faptului ca materialul este natural, si are caracteristici rustice aceasta precizie a dimensiunilor provoaca foarte rar probleme.
Compozitia 100% naturala poate determina mici diferente de nuanta intre loturi diferite de productie. Din aceasta cauza se recomanda achizitionarea intregii cantitati necesare unei lucrari.


4. Economisire
Placile klinker au o durata mare de viata, timp in care in afara de curatare periodica nu necesita alte investitii. Depunerile (praf, funingine, etc) nu se imbiba in suprafata compacta, si nici nu realizeaza legaturi chimice, de aceea costurile de intretinere sunt foarte mici.
Suprafata klinker-ului nu se uzeaza si nu isi pierde culoarea - un aspect favorabil pentru valoarea cladirii.
Datorita rezistentei mari, klinkerul protejeaza structurile fatadelor si zidurilor interioare, astfel necesarul de reparatii este minim.
Un alt avantaj il constituie rezistenta la modificari bruste de temperatura: Efectele modificarilor de temperatura in timpul zilei sunt reduse eficient datorita inertiei termice a klinker-ului.
De aceea investitiile mai ridicate datorate folosirii klinker-ului se compenseaza semnificativ in timp.


5.Aspecte de arhitectura
Datorita gamei largi de culori, modele, dimensiuni si accesorii este posibila realizarea aspectului unitar si totodata individual al ambientului interior si exterior al cladirilor.
Sunt disponibile materiale corespunzatoare oricarui stil de arhitectura. Materialele de culoare mai inchisa, cu suprafata rustica sunt potrivite pentru crearea atmosferei provinciale, antice. Materialele clasice rosii sunt corespunzatoare oricarui mediu. Nuantele rosii-albastrui sunt aspectuoase pe cladiri moderne, iar cele albe, gri si negre sunt elementele arhitecturii contemporane.
Materialele calde galben-maronii si rosii-maronii sunt perfecte pentru exprimarea caminului, a caldurii focului, si au un aspect mult mai placut decat materialele de ceramica colorate si structurate artificial.
Arhitectura cu caramida klinker se modifica foarte putin in timp, adica isi pastreaza mult timp aspectul initial.  

 

5.1. Rosturi de mortar
Aspectul fatadei acoperite cu klinker este dat atat de caramida cat si rost. Din aceeasi caramida pot fi obtinute fatade cu aspect diferit folosind rost de  culori diferite sau folosind sisteme diferite de zidarie. Latimea, culoarea, adancimea, suprafata dura sau neteda a rostului sunt factori care modifica aspectul.
Pentru materialele rosii si rosii-multicolore cele mai potrivite nuante  pentru rost sunt cele gri. Caramizile galbui sunt mai aspectuoase cu rost bej sau galben pal, eventual gri inchis.

 

5.2. Sistem de zidarie
Aspectul zidului din caramida este puternic influentat si de sistemul de zidarie. La noi se foloseste doar sistemul de zidarie clasic, care pe suprafete mai mici si fatade cu multe muchii este intr-adevar alegerea cea mai potrivita, dar pe suprafete mai mari devine plictisitor. Este mult mai interesant sistemul de zidarie «dezordonat», la care in fiecare rand in locul celei de a patra sau a cincea caramida se incorporeaza o jumatate de caramida.
Suprafetele intinse de caramida pot deveni mai interesante prin incorporarea randurilor de caramizi verticale, a campurilor de caramida asezate intr-un plan diferit de cel al fatadei,  prin combinarea aceluiasi tip de caramida, dar de dimensiuni diferite sau prin folosirea caramizilor de diferite culori.

6. Produse klinker
6.1 Caramida

6.1.1. Dimensiuni de fabricare
Dimensiunile de fabricare sunt conform standardelor germane, DIN. Dimensiunile uzuale sunt:
NF (Normalformat): 240 x 71 x 115 mm
La aceasta dimensiune 4 caramizi si rostul aferent acopera 100 cm, iar datorita latimii de 71 mm o caramida asezata vertical are aceeasi dimensinue cu trei caramizi suprapuse orizontal.       
DF (Dunnformat), 240 x 52 x 115 mm
Modelul acesta (german si olandez vechi) se utilizeaza tot mai rar. Atat costul materialului cat si manopera este mai ridicata decat la caramida cu dimensiuni NF.
RF (Reichsformat), 240 x 65 x 115 mm
Se considera deasemenea dimensiune invechita, si se gaseste in primul rand la modelele rosii.
2DF, 240 x 113 x 115 mm
Se utilizeaza in primul rand la cladiri industriale si comerciale, dar este tot mai popular si ca element de arhitectura ultramodern. Sunt numeroase aplicatii unde monotonia suprafetelor intinse de caramida este atenuata prin incorporarea caramidei de dimensiuni 2DF.
Altes RF, 250 x 65 x 120 mm
Se gaseste sub forma de caramida rosie si galbena cu suprafata neteda.
Euro NF, 240 x 71 x 90 mm
Aceasta caramida este putin mai usoara, cu necesar de spatiu mai redus si mai ieftina decat caramida NF. La zidirea colturilor vor aparea probleme din cauza latimii mai mici cu 25mm decat jumatatea lungimii caramizii. Este o dimensiune rar solicitata,
Caramida klinker injumatatita: in dimensiuni 240 x 71 x 52 mm si 240 x 52 x 52 mm
Datorita costurilor de transport este mai ieftina decat caramida intreaga, dar se gaseste doar in cateva culori. De obicei este aleasa datorita necesarului de spatiu mai redus, dar creaza probleme la realizarea colturilor.  

6.1.2. Realizarea caramizii klinker eficiente cu gauri verticale
Caramizile moderne klinker au multe gauri. Grosimea stratului compact extern este de 22-30 mm. Aceste caramizi sunt rezistente la orice solicitare mecanica. Sunt corespunzatoare pentru construirea hornului, iar la o grosime de 24 cm pot fi folosite ca zid  portant.

6.1.3. Forme speciale de caramida klinker
La caramida klinker pot fi comandate forme speciale. Principalele modele sunt: elemente pentru acoperirea gardului, pentru formarea parapetului, coltului de perete, elemente de ornament. La majoritatea elementelor se gasesc si elemente de inchidere.
Cu ajutorul acestor elemente pot fi rezolvate toate problemele ce apar la zidaria ornamentala.

6.1.4. Informatii referitoare la realizarea zidariei din klinker
Peretele de caramida trebuie realizat cu mortar fabricat in special in acest scop. Acest mortar are stabilitate mare, rezistenta mica  la difuzia condensului, nu are continut de sare dizolvabil. Nu se recomanda mortar pregatit la fata locului.
Peretele din caramida klinker se zideste de obicei ulterior, ca structura montanta. Acesta este fixat de zidurile portante exterioare ale cladirii si de planseu cu elemente de legatura din otel, rezistente la coroziune. Zidurile sunt executate, aproape de fiecare data, cu gauri de aerisire si izolatii termice exterioare.        
La distribuirea si dimensionarea elementelor de fixare se recomanda solicitarea ajutorului fabricantului si distribuitorului de specialitate. Aerisirea sau dilatatia zidului se asigura din faza de proiecatare.
Realizarea zidului aerisit este o sarcina care necesita precizie, cunostinte de specialitate si experienta. Se recomanda executarea lucrarii cu un antreprenor care cunoaste atat teoretic cat si practic tehnologia de montaj.         

6.2. Placi klinker pentru fatade
Placile klinker pentru fatada sunt utile pentru inlocuirea caramizilor klinker.
Dispun de aproape toate caracteristicile caramizilor intregi, dar pot fi realizate mult mai usor si mai rapid, iar pretul fatadei acoperite cu placi este mult mai scazut decat al celei acoperite cu caramida klinker.
Materialul de compozitie a placilor este identic cu cel al caramizii klinker, singura diferenta fiind grosimea. Fatadele acoperite cu placi klinker se realizeaza prin lipire, detaliile placarii se gasesc in instructiunile de montaj.

6.2.1. Elemente de colt:
Elementele de colt sunt necesare pentru obtinerea efectului perfect de caramida. Acestea sunt disponibile doar pentru gama mai ieftina deoarece fabricarea acestora este costisitoare si complicata. Fara elemente de colt realizarea colturilor se poate obtine prin imbinarea la 45 grade a placilor, eventual prin taierea in jumatate a placilor. Imbinarea la 45 de grade poate fi utilizata la placile netede, iar taierea in jumatate poate fi aplicata la placile rustice. Calitatea si aspectul realizarii colturilor cu elemente de colt nu poate fi egalata nici cu cea mai atenta realizare in cazul taierii sau imbinarii.

Important!
Fabrica Feldhaus produce unele dintre tipurile de materiale atat sub forma de placa cat si sub forma de caramida, de aceea cele doua grosimi de materiale pot fi combinate in cadrul unei cladiri si pe fatada. Cu un proiect amanuntit se pot realiza fatade interesante, diversificate, care dau impresia volumului spatial.

6.2.2. Fatada klinker termoizolanta
Fatada din placi klinker poate fi realizata si pe sistem termoizolant. Placile de polistirol se fixeaza prin lipire pe intreaga suprafata portanta. Dupa aceasta pe placile de polistirol se aseaza plasa de fibra sticla si materialul de prindere a sistemului ales, dupa care se fixeaza mecanic cu dibluri (minim 10 bucati pe metru patrat). Dupa solidificarea stratului de fixare poate urma lipirea placilor klinker si adaugarea rostului.

6.2.3. Intrebari frecvente in legatura cu realizarea placii de invelire klinker
- Se poate renunta la rostuirea cu mortar (pentru a obtine un rost mai adanc)?
Nu. Se pot executa rosturi adancite, dar materialul rostului trebuie sa acopere de fiecare data adezivul de lipire a placutelor. Grosimea minima a rostului klinker de mortar este de 6 mm. Daca rostul este mai ingust pericolul de desprindere este mare.
In cazul placarilor interioare, daca inghetul nu poate aparea, se poate folosi surplusul de adeziv pentru realizarea rostului cu pensula sau fierul de rostuire.
- Se poate aplica placa klinker pe ziduri care se umezesc din interior (igrasie)?
Nu. Umezeala ce apare din interior se infiltreaza in adeziv si ingheata, astfel placile se vor dezlipi de pe fatada cu toate ca ele nu se vor deteriora. Deteriorarea fatadei este determinata de inghetarea adezivului de lipire.
- Se poate lipi pe tencuiala veche, sau perete vopsit?
Materialele de lipire se fixeaza doar pe suprafete solide, curate, fara impuritati. Nu se recomanda placarea pe tencuiala veche, cu rezistenta de suprafata slaba. Vopselele sintetice trebuie indepartate, aderenta la astfel de suprafete fiind foarte precara.

6.2.4. Comportament din punct de vedere al condensului
Arhitectii isi exprima des ingrijorarea in legatura cu comportamentul fata de condens al fatadelor placate cu klinker.
Datorita suprafetei de rost permisive la trecerea vaporilor, problemele de difuzie a condensului nu apar.                   
Placile klinker de fatada sunt fabricate si folosite de peste 30 de ani. Numai in Germania se produc anual aproximativ trei milioane metri patrati, iar vanzarile cresc de la an la an. Experienta germana ne dovedeste ca nu este nici o problema cu fatadele klinker, aceastea functionand de zeci de ani fara defecte.
Placile au cazut doar in cazul unor cladiri unde nu s-a respectat tehnologia de aplicare. Greselile la montaj pot fi: utilizarea materialului de lipire neflexibil, excluderea rostului, sau infiltrarea apei in structura existenta a cladirii (igrasie).

6.3. Placare cu ISOKLINKER
Placarea cu Isoklinker se realizeaza din panouri klinker prefabricate termoizolante. Placile klinker sunt fixate prin lipire pe izolatie cu poliuretan.
Panourile trebuie fixate mecanic pe suprafata portanta, cu dibluri. In final la racordurile panourilor placile de legatura sunt lipite, iar intreaga suprafata este rostuita.
Sistemul este completat cu elemente de colt, cu ajutorul carora colturile zidurilor pot fi realizate estetic si fara intreruperi.
Panourile Isoklinker sunt competitive in cazul cladirilor cu fatade mari si cu termen scurt de realizare.
Oferta de culori Isoklinker corespunde culorilor klinker a companiei Feldhaus, deoarece placile utilizate sunt fabricate de compania Feldhaus.

6.4. Placi pentru pardoseli
Placile pentru pardoseli tip klinker au rezistenta mare la uzura, precum si la variatiile termice, sunt antiderapante si au durata lunga de utilizare. Acestea sunt folosite, in primul rand pentru placari externe, dar totodata si pentru pardoselile cladirilor publice.  Pardoselile din klinker sunt potrivite pentru crearea unui interior rustic in locuinte, hoteluri, pensiuni, etc.
Dimensiunile disponibile sunt: 240 x 115 mm, 240 x 240 mm, 310 x 310 mm
Placa (avand dimensiunea) de 240x115 mm poate fi asezata cu diverse rosturi, ducand astfel la crearea unor design-uri interesante. Placile cu dimensiunile de 24x24 cm si 31x31 cm pot fi asezate cu imagini de rosturi clasice, avantajul acestora fata de placile cu smalt constand in aspectul natural si al culorilor diversificate individuale.
Placile pentru pardoseli tip klinker au diverse accesorii, precum : placa tip treapta cu diferite profile , soclu , bordura, etc. ; ceea ce face posibila realizarea in mod corect si estetic a fiecarei imbinari.
Un alt domeniu de utilizare al placilor pentru pardoseli tip klinker este cel al cladirilor industriale. Disponibilitatea in diferite grosimi (9 mm -25 mm)a placilor pentru pardoseli tip klinker, rezistenta la atacurile chimice, suprafata antiderapanta a acestora, igiena si curatarea usoara, rezistenta mecanica, rezistenta la variatii termice, aderenta suprafetelor, fac ca acestea sa fie optime pentru placarea cladirilor industriale (hale, macelarii, abatoare, depozite frigorifice, laboratoare, camere frigorifice, sali de operatii, etc.). Exista si o varianta a materialului cu rezistenta extrema la alunecare, care este adecvata pentru placarea rampelor, atelierelor mecanice si altor medii cu scurgeri de uleiuri.
La o parte din placile de pardoseala (Quaranit, Keravette) se gaseste placa de fatada cu aspect identic, astfel soclul, fatada si placa de acoperire orizontala a cladirii pot avea aspect unitar.
Placile de pardoseala klinker nu necesita a fi tratate special. Intr-o zona de bucatarie este posibila aplicarea unui strat de impregnare care nu absoarbe grasimile, dar daca uleiul picurat este sters imediat nu este necesara impregnarea. Este inutila impregnarea pardoselei klinker cu uleiuri, acesta deterioreaza estetica si avantajeaza depunerea prafului.

6.5. Pavajele klinker           
Caramida de pavaj klinker este adecvata pentru alei, trotuare, drumuri, terase exterioare. Aceasta are aceleasi functii ca si pavajul din beton, dar din toate punctele de vedere este un material mult mai bun decat betonul. Stabilitatea la presiune este de trei-patru ori mai mare decat al pietrei din beton, iar uzura este jumatate fata de uzura betonului.
Cel mai important avantaj este mentinerea culorii. Pavajul klinker prezinta culoarea sa vie originala si dupa treizeci de ani, in timp ce pietrele din beton se decoloreaza deja dupa cativa ani. De asemenea, klinkerul, spre deosebire de beton, este rezistent la uleiuri si acizi.
Se gaseste in urmatoarele dimensiuni: 20 x 10 cm, 24 x 12 cm, 20 x 20 cm, 21 x 7 cm. Primele doua dimensiuni sunt cele mai utilizate, pe cand ultimele doua sunt mai rar utilizate.
Grosimi: 4,5 cm; 5,2 cm; 6,1 cm; 7,1 cm; 8 cm
Grosimile de 4,5 cm si 8 cm se gasesc doar in dimensiuni de 20 x 10 cm.
Dimensiunile de 20 x 10 x 4,5 si 24 x 12 x 5,2 sunt corespunzatoare la o sarcina de pana la 5 tone (parcari autoturisme, alei, trotuare)
Materialele cu dimensiunile de 20 x 10 x 6 cm si 24 x 14 x 7 cm sunt corespunzatoare pentru circulatia rutiera.
Pentru realizarea bordurii exista elemente de bordura de diferite forme
Un accesoriu special de completare al pavajului este elementul de scurgere, astfel incat este posibila pavarea unitara a suprafetelor mai intinse fara folosirea altor materiale.                     
O caramida speciala de pavaj este klinkerul cu orificii. Materialul nu este compact, ci in orificiile asezate regulat se poate planta iarba. In cazul in care la o anumita cladire s-a stabilit in mod obligatoriu proportia suprafetelor verzi, atunci suprafata acoperita cu klinkerul cu orificii poate fi considerata ca spatiu verde.

Ultimele articole