Ultimele articole

Dinamism si caramida

 

Este caramida demodata? Intr-adevar moda zidariei traditionale pare sa apuna. Daca analizam materialele pentru fatada doar dintr-un punct de vedere practic, sunt putine motive economice sau de performanta pentru a utiliza caramida. Cand vine vorba sa evaluam toate materialele din acest punct de vedere insa, foarte putine se califica.  Betonul, metalul, sticla si eventual lemnul in variantele cele mai eficiente ar putea fi luate in considerare, dar atunci cu ce ramanem in termeni de expresie vizuala si de inovatie?
Astfel, daca e sa lasam in urma mostenirea structurala a caramizii si sa-i facem o evaluare pe baza acelorasi termeni holistici cu care evaluam celelalte materiale, ce consideram a fi o aplicatie eficienta?
Hollande, un proiect de locuinte sociale al arhitectilor FRES, prezinta caramida intr-un finisaj si culoare mai putin traditionala.  Exteriorul formidabil din caramida neagra este presarat cu ferestre intr-un mod care pare haotic. Acesta trasatura lumineaza intregul exterior, transformand un design care potential era sobru in ceva vesel si amuzant.

 


Diferentele de tonuri intre unitatile individuale ofera o experienta care lucreaza pe doua niveluri: caramida individuala si aspectul general. Caramida confera dinamica vizuala in acelasi fel in care pietrisul sau alte roci sedimentare comunica o natura granulara, etereogena. Aceasta structura nu prezinta un conglomerat de unitati modulare care pretind sa creeze un zid monolitic ci e un melanj vizual dat de mii de placute de caramida asezate intr-o fadata dinamica.

 

 


Sistemul de cladiri este situat intr-o zona al carei aspect aduce aminte de anii 70.  Cu accente calde de lemn, aceste case sociale constituie o prezenta contemporana care ar putea fi o sursa de inspiratie pentru cei din apropiere.

 


 

Este aceasta o intrebuintare inovatoare? Chiar daca exemplul acesta nu contesta perceptia noastra in ceea ce priveste utilizarea traditonala a caramizii, el ilustreaza forma subtila care poate transforma si inalta un material obisnuit.

Ultimele articole