Ultimele articole

Ce este bratca?

Bratca este un termen folosit in anumite regiuni ale tarii pentru caramida aparenta


Pot placa soclul cu caramida aparenta klinker?

DA! Caramida aparenta este destinata placarii fatadelor in special. Deci rezista foarte bine solicitarilor exterioare. De aceea se pot placa socluri, portiuni de fatada, ancadramente arhitecturale etc. Doar in cazul existentei igrasiei nu recomandam aplicarea klinkerului pe soclu.


Pot fi aplicate pe sistem termoizolant?

DA! Se poate folosi sistemul ISOKLINKER (caracterizat prin rapiditate in executie) sau se poate aplica peste sistemul clasic de termoizolatie folosit in Romania.  Pentru montajul pe termosistem trebuie doar sa instalati in mod corespunzator termosistemul (vezi aici)


Pot aparea probleme cu umiditatea interna?

NU! Datorita asemanarii cu placarile smaltuite s-a raspandit teoria ca nici klinkerul nu permite respiratia peretelui. Sunt cel putin 3 argumente care contrazic aceasta teorie:
    a) placa klinker are coeficientul de difuziune a umezelii 50-80, pe cand in cazul gresiei si faiantei acesta este practic infinit
    b) rosturile reprezinta practic 15-20% din suprafata totala placata, iar mortarul klinker are coeficientul de difuziune a umezelii 3-5 asa ca difuzia este permisa
    c) grosimea adezivului este doar de 3mm si astfel nu constituie o bariera impotriva vaporilor
Un alt argument este istoric. Experienta de peste 30 de ani din Germania, unde se produc si se placheaza anual 3 milioane m2, arata ca placarea cu caramizi aparente klinker este deosebit de stabila, sigura si fara probleme.


Care este varianta cea mai buna: placarea cu klinker sau zidaria aparenta cu caramizi klinker?

NU se poate da un raspuns clar. Fiecare solutie are avantajele si dezvantajele ei. Trebuie analizata fiecare aplicatie in parte si aleasa solutia optima:
- costul placarii este de 30-50% din costul zidariei
- ambele sisteme sunt trainice, estetice si protejeaza fatada suport impotriva intemperiilor
- in cazul existentei elementelor de colt nu exista nici o diferenta de aspect intre placare si zidarie
- placarea incarca mai putin fatada (1,5-2,5cm), iar zidaria minim 15cm
- placutele fiind mai usoare solicita mai putin structura de rezistenta
- executarea placarii este mai simpla si mai rapida
- executarea zidariei necesita mai multe cunostinte de proiectare si trebuie prevazuta inca din faza de proiectare
- zidaria aparenta din caramida klinker izoleaza mai bine din punct de vedere termic cladirea
- zidaria elimina mai bine umezeala datorita sistemului de fatada ventilata
- placarea unei cladiri cu klinker se poate realiza oricand si daca nu s-a luat in considerare acest aspect in faza de proiectare
- in cazul catastrofelor (cutremul, explozie etc) stabilitatea zidariei de caramida klinker este mai mare decat a unui perete din zidarie clasica placat cu caramida aparenta klinker.


E obligatorie rostuirea?

DA! Adezivii nu sunt proiectati sa reziste la umezeala, inghet-dezghet si temperaturi mari si rosturile le ofera protectie. Placarilor nerostuite nu li se ofera garantie.
Rosturile au si rol estetic. Aspectul rugos a rostului din mortar klinker contribuie la asemanarea placarii klinker cu un zid de caramida.


Se pot executa rosturi adanci?

DA, dar nu le recomandam. Grosimea mortarului klinker trebuie sa fie minim 5-6mm. De aceea adancimea rostului la placutele de 8-10mm adancimea rostului poate fi de 1-2mm. Se pot obtine rosturi mai adanci in cazul placutelor de 15-17mm.
Marele dezavantaj al rostului adanc este faptul ca la colturile placutelor se poate aduna praf, astfel pot aparea pete pe cladire.


Este necesara protejarea fatadelor placate cu klinker?

NU! Suprafata klinkerului este compacta si astfel murdaria nu adera la suprafata. De asemenea datorita absorbtiei reduse de apa rezistenta la inghet-dezghet este nelimitata. De aceea nu e necesara protejarea cu ulei de in sau ulei klinker, acestea favorizand dupa aplicare depunerea murdariei. Folosirea acestor uleiuri este justificata doar in cazul materialelor de calitate mai slaba sau care nu sunt pentru exterior. In cazul klinkerului deterioreaza aspectul acestuia.
Totusi in orase foarte poluate se pot folosi, pentru protejarea pervazelor si elementelor ornamentale, solutii hidrofuge care nu permit depunerea impuritatilor si ajuta la curatarea mai usoara a murdariei din poluare.
De asemenea se poate aplica solutie anti-grafitti pentru protectia fatadei.


Caramizile rezista iarna?

In conditii de clima rece durata de viata a caramizilor antichizate este de ordinul sutelor de ani. In Olanda si Belgia sunt cladiri din caramida, functionale inca, cu "varsta" apropiata de o mie de ani. Procesul de productie a caramizilor antichizate astazi se bazeaza pe experienta acumulata in sute de ani si de asemenea si pe tehnologiile cele mai moderne in domeniu.
Produsele comercializate de noi sunt folosite in tari cu clima mai aspra (Suedia si Germania), unde si-au dovedit in timp calitatile fara a se deteriora.


Pot fi folosite pentru soclul cladirii?

DA! Aceste produse sunt cel mai des folosite pentru fatade, deci rezista foarte bine solicitarilor exterioare. De aceea se pot placa socluri, portiuni de fatada, ancadramente arhitecturale etc. Doar in cazul existentei igrasiei nu le recomandam pentru soclu.


Pot aparea probleme cu umiditatea interna?

NU! Sunt cel putin 3 argumente care sustin acest raspuns: coeficientul de difuziune a umezelii 5-8, apropiat de cel al caramizii normale
   b) rosturile reprezinta practic 15-20% din suprafata totala a fatadei, iar mortarul klinker are coeficientul de difuziune a umezelii 3-5 asa ca difuzia este permisa
   c) fatadele din caramida antichizata sunt construite in sistem de fatada ventilata, deci o buna parte din umezeala se elimina in acest fel.


Care este varianta cea mai buna: placarea sau zidaria aparenta cu caramizi?

NU se poate da un raspuns clar. Fiecare solutie are avantajele si dezvantajele ei. Trebuie analizata fiecare aplicatie in parte si aleasa solutia optima:
- costul placarii este de 30-50% din costul zidariei
- ambele sisteme sunt trainice, estetice si protejeaza fatada suport impotriva intemperiilor
- in cazul existentei elementelor de colt nu exista nici o diferenta de aspect intre placare si zidarie
- placarea incarca mai putin fatada (~2,5cm), iar zidaria minim 15cm
- placutele fiind mai usoare solicita mai putin structura de rezistenta
- executarea placarii este mai simpla si mai rapida
- executarea zidariei necesita mai multe cunostinte de proiectare si trebuie prevazuta inca din faza de proiectare
- zidaria aparenta din caramida izoleaza mai bine din punct de vedere termic cladirea
- zidaria elimina mai bine umezeala datorita sistemului de fatada ventilata
- placarea unei cladiri cu caramida aparenta se poate realiza oricand si daca nu s-a luat in considerare acest aspect in faza de proiectare
- in cazul catastrofelor (cutremul, explozie etc) stabilitatea zidariei de caramida este mai mare


Care produse sunt mai bune: cele extrudate sau cele antichizate?

Nu se poate spune ca un produs e mai bun decat altul ci doar ca sunt diferite. Caramizile antichizate absorb mai multa apa decat cele extrudate, tip klinker, dar o si elimina mai repede din intreaga masa.
Ambele tipuri de produse au durata de viata de ordinul a sute de ani.
Chiar daca rezistenta la compresiune a caramizilor antichizate e mai mica, aceasta are valori suficient de ridicate pentru aputea construi ziduri portante de pana la 9 m inaltime.
Textura si suprafata caramizilor antichizate sunt imposibil de reprodus intr-un produs klinker.
Deci cele doua tipuri de produse sunt similare, iar alegerea unuia sau altuia se va face doar prin prisma aspectului.


Trebuie protejate cu ceva fatadele din caramida antichizata?

NU! Caramizile antichizate sunt foarte rezistente in timp si de aceea nu trebuie impregnate cu nimic pentru a fi protejate.
Totusi in orase foarte poluate se pot folosi solutii hidrofuge care nu permit inmagazinarea umezelii amestecata cu murdarie si ajuta la curatarea mai usoara a murdariei din poluare.
De asemenea se poate aplica solutie anti-grafitti pentru protectia fatadei.


De ce sa aleg pardoseala klinker?

Placile de pardoseala klinker au multe proprietati pe care alte tipuri de placi nu le au sau le au dar pretul este mult mai mare:
 - au un aspect ce nu poate fi imitat pentru ca sunt produse din materiale naturale (argila) fara a fi glazurate.
 - sunt deosebit de durabile: la uzura, la acizi, la cicluri inghet-dezghet si isi mentin culoarea
 - au proprietati antiderapante - sunt potrivite pentru rampe, trepte si terase exterioare pentru ca nu sunt cauzatoare de accidente
 - se potrivesc cu alte materiale naturale (lemn, caramida, piatra)
 - exista multe piese speciale aferente placilor
 - sunt omogene in toata masa. In cazul unor accidente mecanica (ciobiri) nu apar pete care sa iasa in evidenta.


Ni le recomandati pentru exterior?

DA! Placile de pardoseala klinker sunt produse pentru exterior, deci se pot folosi si la interior si la exterior. Sunt folosite deseori pentru placarea suprafetelor supuse unor conditii meterologice extreme pentru o durata foarte lunga.
Klinkerul este complet diferit de produsele din sudul Europei: cotto, teracotta, care sunt foarte poaroase si nu rezista la solicitari extreme.


Ni le recomandati pentru interior?

DA! Calitatile klinkerului il recomanda si pentru amenajari interioare. Se potriveste cel mai bine in combinatie cu alte materiale naturale si in decoruri rustice.


Pot placa o intrare auto sau garajul?

DA! Placile de pardoseala klinker rezista la compresiune, la frecare, sunt antiderapante, nu sunt atacate de sare, sunt rezistente la ciclurile inghet-dezghet. Toate aceste caracteristici le recomanda pentru aplicatia dumneavoastra. Placile klinker se folosesc si in medii industriale, unde circula motostivuitoare sau chiar camioane si nu se deterioreaza, deci traficul auto de mic tonaj nu le va deteriora.


Aveti si piese speciale (trepte, plinte etc)?

DA! Pentru placutele de pardoseala klinker producatorul asigura si elemente speciale: elemente de treapta si contratreapta, plinte, margine de balcon cu picurator, elemente de pervaz etc. Elementele de treapta sunt disponibile in mai multe variante si diferite dimensiuni.


Cum si cu ce se lipesc si se rostuiesc?

In cadrul site-ului nostru gasiti instructiuni de montaj. Materialele auxiliare necesare pentru lipire si rostuire pe care le recomandam sunt sau ARDEX.


De ce se fac rosturile mari?

Placile de pardoseala klinker sunt produse din materiale naturale si dau un aspect rustic pardoselii. Pentru a nu deteriora acest aspect rustic sunt necesare rosturile largi. De asemenea faptul ca placile klinker nu sunt perfect egale ca dimensiune poate fi estompat cu rosturi mai largi.
Un alt argument important in favoarea rosturilor largi sunt dimensiunile placilor (240x115mm sau 240x240mm). Pentru realizarea modelelor de placare trebuie sa pastram rosturi de 10mm. In cazul in care facem rosturi de alta dimensiune putem realiza doar modele liniare.


Pardoseala klinker trebuie protejata prin impregnare?

De obicei nu.
Suprafata klinkerului este deosebit de compacta si murdaria nu adera la o astfel de suprafata. In plus datorita absorbtiei reduse de apa rezista foarte bine la nenumarate cicluri inghet-dezghet. Datorita acestor proprietati klinkerul nu trebuie impregnat cu nici un fel de lac mai ales ca pana la evaporarea solventului din lac murdaria poate sa adere la klinker.
Recomandam impregnarea klinkerului doar in medii foarte poluate (in special in orase cu poluare mare). Se va folosi o solutie hidrofoba care va usura pastrarea curata a placilor klinker.


De ce sa cumpar pavaje klinker?

Pavajele klinker intrunesc multe calitati superioare care nu sunt prezente deloc la alte tipuri de pavaje sau la un pret mai mare.
Caramizile klinker pentru pavaj indeplinesc toate functiile acoperite de pavelele din beton, dar la un nivel calitativ net superior.
Culorile sunt vii si nu se decoloreaza.
Rezistenta la uzura (abraziune) rivalizeaza cu cele mai dure pietre naturale (granit, porfir).
Rezistenta la compresiune si incovoiere este de cateva ori mai mare decat a pavajeor din beton.
Durata de viata este deosebit de lunga si nu imbatranesc nici din punct vedere estetic (nu se demodeaza).
Caramizile de pavaj klinker sunt rezistente la uleiuri si acizi.
Pretul este mai mic decat al multor pavaje din piatra naturala.


Exista pericolul dezlipirii de pe fatada?

NU, daca placarea este executata cu atentie, se respecta etapele placarii si se folosesc materialele indicate de producator.