Ultimele articole

  • Piramida - monumentul din caramida
    Monumentul de la granita dintr Franta si Spania
  • Mi-am facut perete din caramida
    Caramida impreuna cu un strop de informare si harnicie au schimbat atmosfera unei incaperi
  • De ce folosim caramizile pentru fatade?
    Caramizile decorative ceramice vor fi totdeauna apreciate datorita calitatilor ce nu pot fi reproduse de un alt material
  • Little Brick Studio
    MAKE Arhitecture a proiectat Little Brick Studio aflat in Abbostford, o suburbie a orasului Melbourne, Australia.
  • Pereti de caramida in amenajarile interioare
    Peretii interiori placati cu caramida surprind privitorul si imprima un caracter ferm amenajarii, fie ca este vorba de un décor modern, fie unul rustic.
  • Caramida in baie
    Caramida aparenta da un aer rustic caselor noastre. Cand insa zidul de caramida este in baie, el poate fi o adevarata provocare pentru amenajarea acestui spatiu care de obicei este destul de mic.
  • Dinamism si caramida
    Caramida confera dinamica vizuala in acelasi fel in care pietrisul sau alte roci sedimentare comunica o natura granulara, etereogena
  • Caramida in arhitectura organica
    Caramida rosie, betonul mahon si rosu Cherokee intampina vizitatorii. Faptul ca s-au folosit trei materiale esentiale in toata casa, caramida, betonul si lemnul masiv, induce sentimentul de unitate si organicitate.
  • Campusul universitar Uilenstede
    Uilenstede este situat la nord de Amstelveen. Acesta este unul din cele mai mari campusuri studentesti din Europa, ingloband 3400 de camere si apartamente. Foarte multi studenti din Amsterdam sunt cazati in acest complex.
  • Bastionul Maria Therezia
    Bastionul Maria Therezia datand din secolul XVIII a fost renovat si transformat in centru public dupa un proiect al studioului de arhitectura ARCHEUS.

De ce folosim caramizile pentru fatade?

1. Caramizile ceramice sunt produse din materiale naturale
Pentru producerea caramizilor ceramice se foloseste argila, un material natural care se gaseste din abundenta în multe zone. Argila este arsa la temperaturi ridicate în cuptoare speciale. In procesul de ardere materialul ceramic devine foarte durabil datorita procesului de vitrifiere în urma caruia particulele componente ale argilei fuzioneaza realizand o masa compacta.
Totusi multi oameni confunda caramizile ceramice cu caramizile produse din alte materiale. Cele mai cunoscute sunt cele din beton care au ca liant cimentul. In cazul acestora culoarea predominanta va fi gri. Pentru a obtine alte culori va fi nevoie sa adaugam pigmenti in compozitia materialului. Spre deosebire de acestea, caramizile ceramice pot fi produse intr-o mare varietate de culori si nuante, culori ce vor rezista in timp datorita materialelor naturale din care sunt obtinute. Pe deasupra, contrar senzatiei majoritatii oamenilor, caramizile ceramice sunt mult mai rezistente decat cele din beton.

2. Caramizile ceramice si-au probat durabilitatea de-a lungul istoriei
Folosirea caramizilor ca material de constructie a demarat inca de la inceputul civilizatiei umane in orientul apropiat si in India, apoi in Egiptul antic si imperiul Roman si a continuat apoi in toata Europa pana in zilele noastre (mai ales în tarile anglo-saxone). Astazi gasim in intreaga lume o multime de realizari arhitectonice din caramizi ceramice, care au probat rezistenta acestui material deosebit.
Astazi tehnologia de producere a caramizilor ceramice s-a imbunatatit semnificativ si de aceea pe piata avem o varietate mai mare decât în orice alta perioada a istoriei umane.

3. Caramizile ceramice ofera o protectie superioara oricarei cladiri
Va mai aduceti aminte de povestea celor trei purcelusi? Chiar daca ati auzit-o demult în copilarie, ea este valabila si astazi. Cercetarile confirma superioritatea unei cladiri realizata din caramizi ceramice in cel putin 3 domenii majore:
     a. Protectie impotriva incendiilor. stim ca materia prima pentru caramizile ceramice este argila arsa la temperaturi ridicate, material care nu arde.
     b. Protectie fatA de vanturi puternice. Sunt studii care au probat unmatorul adevar: fatadele realizate din caramizi ceramice sunt mai protejate decat cele protejate cu lemn sau tencuieli decorative. Studiile au demonstrat ca aceleasi obiecte care sunt purtate de un vant ce are viteza de 40 km/h si produc distrugeri unei fatade cu tencuiala decorativa, vor produce distrugeri similare unei fatade din caramida doar daca viteza vantului atinge 130 km/h.
     c. Protectie impotriva umiditatii. Studiile au demonstrat ca o protectie mai buna impotriva umiditatii este asigurata de caramizile ceramice decat alte materiale folosite pentru fatade. Folosirea caramizilor ceramice reduce probabilietatea dezvoltarii mucegaiurilor, protejeaza mai bine cladirile din lemn atat de umezeala cat si de infestarea cu insecte.

4. Caramizile ceramice pastreaza aspectul fatadelor la fel de frumos pentru perioade mult mai lungi si cu cheltuieli minore de întretinere in comparatie cu orice alt material decorativ
Caramizile ceramice mentin valoarea cladirilor, nu se distrug in timp, nu trebuie vopsite, nu pot fi deteriorate de insecte sau pasari, nu pot fi penetrate de rozatoare etc. Varietatea caramizilor ceramice permite folosirea lor în orice stil arhitectural, fac parte din acea categorie restransa de produse care pot arata mai bine odata cu trecerea timpului. Caramizile absorb zgomotele, oferind astfel si un mai bun confort acustic mai ales în zonele aglomerate. De aceea in marile metropole ale lumii cladirile din caramida sunt mai cautate.

5. Caramizile ceramice sunt ”natural” eficiente energetic
Peretii realizati din caramida inglobeaza in mod natural energie termica. aceasta iseamna ca in perioada mai calda a zilei va fi mai racoare in interior. Aceste calitati ale caramizilor erau cunoscute oamenilor cu multe secole in urma.

6. Caramida ceramica este cel mai ”verde”material pentru constructii
     a. E produsa din materiale naturale – argila este un material existent în cele mai multe parti ale globului
     b. Sunt nenumarate metode de reciclare – caramizile vechi pot fi refolosite, cele sparte pot constitui strat suport, pot fi ”macinate” si folosite astfel în amenajarile peisagistice
     c. Implica pierderi minime – in mod normal toata argila extrasa se foloseste, nu se pierde nimic. Practic producatorii fie refolosesc  resturile de argila din procesul de productie, fie realizeaza alte produse din ea.
     d. Procesul de productie este inofensiv pentru mediu inconjurator – peste 80% din producatori folosesc ca sursa de energie gazul natural, iar unele fabrici folosesc surse de energie alternative, adica materiale rezultate din alte industrii si produse reziduale din alte procese.
     e. In procesul de productie caramizile ceramice inglobeaza o cantitate scazuta de energie – avand in vedere rezistenta caramizilor ceramice nu vom folosi energie suplimentara pentru inlocuirea lor probabil zeci de ani daca nu chiar sute.  De fapt caramizile ceramice fac parte din acea categorie restransa de materiale care pot fi refolosite. In tarile cu traditie in folosirea caramizilor ceramice existaa chiar o piata foarte solida pentru caramizile recuperate din cladirile vechi si firme specializate in recuperarea lor si reintroducerea in circuitul economic.

Ultimele articole