Ultimele articole

  • Piramida - monumentul din caramida
    Monumentul de la granita dintr Franta si Spania
  • Mi-am facut perete din caramida
    Caramida impreuna cu un strop de informare si harnicie au schimbat atmosfera unei incaperi
  • De ce folosim caramizile pentru fatade?
    Caramizile decorative ceramice vor fi totdeauna apreciate datorita calitatilor ce nu pot fi reproduse de un alt material
  • Little Brick Studio
    MAKE Arhitecture a proiectat Little Brick Studio aflat in Abbostford, o suburbie a orasului Melbourne, Australia.
  • Pereti de caramida in amenajarile interioare
    Peretii interiori placati cu caramida surprind privitorul si imprima un caracter ferm amenajarii, fie ca este vorba de un décor modern, fie unul rustic.
  • Caramida in baie
    Caramida aparenta da un aer rustic caselor noastre. Cand insa zidul de caramida este in baie, el poate fi o adevarata provocare pentru amenajarea acestui spatiu care de obicei este destul de mic.
  • Dinamism si caramida
    Caramida confera dinamica vizuala in acelasi fel in care pietrisul sau alte roci sedimentare comunica o natura granulara, etereogena
  • Caramida in arhitectura organica
    Caramida rosie, betonul mahon si rosu Cherokee intampina vizitatorii. Faptul ca s-au folosit trei materiale esentiale in toata casa, caramida, betonul si lemnul masiv, induce sentimentul de unitate si organicitate.
  • Campusul universitar Uilenstede
    Uilenstede este situat la nord de Amstelveen. Acesta este unul din cele mai mari campusuri studentesti din Europa, ingloband 3400 de camere si apartamente. Foarte multi studenti din Amsterdam sunt cazati in acest complex.
  • Bastionul Maria Therezia
    Bastionul Maria Therezia datand din secolul XVIII a fost renovat si transformat in centru public dupa un proiect al studioului de arhitectura ARCHEUS.

Dinamism si caramida

 

Este caramida demodata? Intr-adevar moda zidariei traditionale pare sa apuna. Daca analizam materialele pentru fatada doar dintr-un punct de vedere practic, sunt putine motive economice sau de performanta pentru a utiliza caramida. Cand vine vorba sa evaluam toate materialele din acest punct de vedere insa, foarte putine se califica.  Betonul, metalul, sticla si eventual lemnul in variantele cele mai eficiente ar putea fi luate in considerare, dar atunci cu ce ramanem in termeni de expresie vizuala si de inovatie?
Astfel, daca e sa lasam in urma mostenirea structurala a caramizii si sa-i facem o evaluare pe baza acelorasi termeni holistici cu care evaluam celelalte materiale, ce consideram a fi o aplicatie eficienta?
Hollande, un proiect de locuinte sociale al arhitectilor FRES, prezinta caramida intr-un finisaj si culoare mai putin traditionala.  Exteriorul formidabil din caramida neagra este presarat cu ferestre intr-un mod care pare haotic. Acesta trasatura lumineaza intregul exterior, transformand un design care potential era sobru in ceva vesel si amuzant.

 


Diferentele de tonuri intre unitatile individuale ofera o experienta care lucreaza pe doua niveluri: caramida individuala si aspectul general. Caramida confera dinamica vizuala in acelasi fel in care pietrisul sau alte roci sedimentare comunica o natura granulara, etereogena. Aceasta structura nu prezinta un conglomerat de unitati modulare care pretind sa creeze un zid monolitic ci e un melanj vizual dat de mii de placute de caramida asezate intr-o fadata dinamica.

 

 


Sistemul de cladiri este situat intr-o zona al carei aspect aduce aminte de anii 70.  Cu accente calde de lemn, aceste case sociale constituie o prezenta contemporana care ar putea fi o sursa de inspiratie pentru cei din apropiere.

 


 

Este aceasta o intrebuintare inovatoare? Chiar daca exemplul acesta nu contesta perceptia noastra in ceea ce priveste utilizarea traditonala a caramizii, el ilustreaza forma subtila care poate transforma si inalta un material obisnuit.

Ultimele articole