Ultimele articole

Caramida in arhitectura organica

 

Dupa mai bine de 20 de ani de studiu al muncii lui Frank Lloyd Wright, Dan si Dianne Chrzanowski, originari din Cleveland, au avut sansa sa isi traiasca pasiunea devenind proprietari ai casei Dobkins, proiectata de Wright, o casa in care arhitectul s-a folosit de caramida pentru a-si transmite mesajul.

 

 

Proiectul apartine unei perioade din viata renumitului arhitect, perioada ‘usoniana’, in care a proiectat aproximativ 60 de case destinate familiilor cu venit mediu. In general, ele sunt in construite in forma de ‘L’, in jurul unei gradini sau terase, pe un singur nivel.  Casele sunt construite din materiale autohtone, cu acoperisuri plate, beneficiind de lumina naturala datorita lucarnelor si de incalzire in pardoseala. Conexiunea vizuala puternica intre exterior si interior este o alta caracteristica importanta a caselor de acest gen. De altfel Frank Loyd a fost unul din promotorii arhitecturii organice, care pe langa integrarea armonioasa a habitatului uman in natura,  urmarea si conceperea unitara a imobilului, ca un organism unitar, conectat.
Familia Chrzanowski a petrecut ultimii 15 ani renovand casa in timp ce locuiau in ea. "Este vorba despre restaurare si pastrare, nu despre remodelare", spune Dan. "Noi, proprietarii, suntem responsabili de ingrijirea unei piese din mostenirea arhitecturala a Americii".
tate.

 

 

Planul este format dintr-o serie de triunghiuri echilaterale, repetarea motivelor sugerand unitate. Dormitoarele si baile sunt plasate pe o aripa a casei iar bucataria (sau spatiul de lucru, dupa cum o numea Wright) este plasata la intersectia laturilor facand parte dintr-un spatiu continuu care include locul de luat masa si camera de zi.
Fatada casei lui Dobkins detine quintesenta design-ului usonian. Aceasta este foarte privata, in timp ce spatele ramane deschis. Caramida rosie, betonul mahon si rosu Cherokee intampina vizitatorii. Faptul ca s-au folosit trei materiale esentiale in toata casa, caramida, betonul si lemnul masiv, induce sentimentul de unitate si organicitate.

 

 

 

Ferestrele holului de intrare sunt astfel proiectate incat jocul de lumini si umbre creaza pe pardoseala un model format din triunghiuri. Seara holul este luminat de corpuri de iluminat triunghiulare care pastreaza aceeasi iluzie a modelului triunghiular de pe podea.

 

 

Wright a integrat notiunile de echilibru si natura in munca sa, aproape toata casa fiind facuta din materiale naturale. Zidul de ferestre din camera de zi creeaza o separare de exterior aproape transparenta, in timp ce scaunul vintage se imbina natural cu covoarele lucrate manual.

 

 

Semineul este astfel plasat in living incat este inima casei. Dormitoarele sunt izolate si relativ mici incurajand parca familia sa se adune in zona de zi. Casa pare foarte spatioasa cu toate ca are doar 167 mp.

 

 

Un minim de dulapuri traseaza perimetrul spatiului de luat masa, si ofera familiei Chrzanowski un spatiu de expunere a comorilor lor- vase de lut lucrate manual, cosuri si textile.

 

 

Peretii si pultul se unesc pentru a forma un triunghi echilateral in bucatarie (zona de lucru). Zidul de caramida cu ferestre fixe a devenit neasteptat de eficient pentru expunerea mai multor obiecte de arta, datorita rafturilor inovatoare din sticla introduse in spatiul de rosturi dintre caramizi.

 

 

Terasa ofera proprietarilor un spatiu deschis si in acelasi timp privat, pentru relaxare si distractie. Caramida si pardoselile din beton pigmentat de pe terasa, asigura o tranzitie naturala spre interiorul casei.

 

 

Lumina patrunde in dormitor prin ferestrele in unghi ascutit si prin usile de sticla. Terasa din beton se ridica direct din iarba, armonizand locuinta cu natura inconjuratoare.

 

 

Amplasarea casei in spate, face ca aceasta sa treaca aproape neobservata de trecatori. „Wright nu incepea niciodata proiectul fara a primi in prealabil harta topografica a proprietatii”, spune Dan. Cei 14 stejari de pin care inconjoara casa au fost specificati in planul de plantare a lui Wright.
Proprietarii continua cu mandrie sa restaureze casa pentru generatiile urmatoare. "Noi suntem ingrijitori", spune Dan. "Trebuie sa predam casa aceasta in conditii mai bune decat am gasit-o".

  

Ultimele articole

 • De ce folosim cărămizile pentru fațade?
  Cărămizile decorative ceramice vor fi totdeauna apreciate datorită calităților ce nu pot fi reproduse de un alt material
 • Little Brick Studio
  MAKE Arhitecture a proiectat Little Brick Studio aflat in Abbostford, o suburbie a orasului Melbourne, Australia.
 • Pereti de caramida in amenajarile interioare
  Peretii interiori placati cu caramida surprind privitorul si imprima un caracter ferm amenajarii, fie ca este vorba de un décor modern, fie unul rustic.
 • Caramida in baie
  Caramida aparenta da un aer rustic caselor noastre. Cand insa zidul de caramida este in baie, el poate fi o adevarata provocare pentru amenajarea acestui spatiu care de obicei este destul de mic.
 • Mobilier din caramida
  Cand vine vorba despre design de mobilier, cei mai multi proprietari prefera ca mobila lor sa fie functionala si comfortabila
 • Dinamism si caramida
  Caramida confera dinamica vizuala in acelasi fel in care pietrisul sau alte roci sedimentare comunica o natura granulara, etereogena
 • Caramida in arhitectura organica
  Caramida rosie, betonul mahon si rosu Cherokee intampina vizitatorii. Faptul ca s-au folosit trei materiale esentiale in toata casa, caramida, betonul si lemnul masiv, induce sentimentul de unitate si organicitate.
 • Campusul universitar Uilenstede
  Uilenstede este situat la nord de Amstelveen. Acesta este unul din cele mai mari campusuri studentesti din Europa, ingloband 3400 de camere si apartamente. Foarte multi studenti din Amsterdam sunt cazati in acest complex.
 • Ford Explorer din caramizi LEGO
  Compania Ford a finalizat toamna trecuta o varianta artistica a modelului Explorer realizat din caramizi Lego.
 • Porti - realizat de Romain Lagrange
  Porti - este varianta din pluta si lemn a jocului de crichet ce poate fi practicata in interior.
 • Bastionul Maria Therezia
  Bastionul Maria Therezia datand din secolul XVIII a fost renovat si transformat in centru public dupa un proiect al studioului de arhitectura ARCHEUS.
 • Afisier din dopuri de pluta
  Arata-ti dragostea intr-un mod practic si la indemana! Iata ce va sugeram in spiritul sezonului: un afisier din dopuri de pluta in forma de inima!
 • Peter Lange
  Peter Lange este unul din pionierii artei ceramicii si olaritului din Noua Zeelanda, numele lui fiind sinonim cu impunerea olaritului ca forma de arta in Noua Zeelanda. Are in spate o cariera de peste 30 ani plina de realizari si de inovatii.
 • Candice Olson despre pluta
  Nascuta in 1964 in Canada, mama a doi baieti, Candice Olson, si-a dobandit statutul de designer de interior pe durata a 17 ani de activitate in domeniu.
 • Pavaj klinker
  Caramida de pavaj klinker este adecvata pentru alei, trotuare, drumuri, terase exterioare.
 • Zeitlos: expresionism contemporan din caramida
  Zidaria veche, netencuita se bucura de o apreciere deosebita in ultima vreme.
 • Un designer indragostit de pluta
  Daniel Michalik este un designer din Brooklyn care si-a directionat preocuparile catre cercetarea si dezvoltarea folosirii materialelor neconventionale si neutilizate la potentialul lor.
 • Martisorul ce aduce primavara
 • Caramida in designul contemporan
 • Pardosea de pluta in Sagrada Familia