Ultimele articole

Bastionul Maria Therezia

Bastionul Maria Therezia a fost construit între anii 1730-1735 si este cea mai mare bucata de zid pastrata din vechea Cetate a Timisoarei. Este folosit ca pasaj si înainte gazduia diferite spatii comerciale.
Pe lânga Bastion, mai exista un fragment din zidurile fostei Cetati în Parcul Botanic si înca un fragment pe Calea Al. Ioan Cuza.
Toate celelalte bastioane au fost distruse pentru a face loc noilor constructii ale orasului. Dupa cucerirea Timisoarei de catre habsburgi, în 1716, s-a constatat ca fortificatiile nu puteau face fata noilor tehnici de lupta asadar s-a luat decizia de a se reface întreaga cetate, în stil Vauban (o fortareata - bastion cu forma stelara).
Aceasta avea o suprafata de 10 ori mai mare decât cetatea medievala turceasca. Spatiul interior a fost înconjurat de trei centuri stelare ce puteau fi umplute cu apa. Accesul se facea prin trei porti, a Vienei, a Petrovaradinului si a Ardealului (complet demolate în 1891). Cele noua bastioane ale cetatii au purtat nume de împarati si împaratese sau de generali.
Fiind considerat un element de mare valoare istorica si arhitecturala, cu caracter de unicitate – simbol al perioadei baroce, si clasificat în Lista monumentelor istorice din judetul Timis, Bastionului Maria Terezia a fost reamenajat în perioada 2008 - 2010.

Studioul de arhitectura ARCHEUS a transformat acest bastion, datand din secolul XVIII, intr-un centru comunitar. Bastionul Therezia a fost construit ca perimetru defensiv al Timisoarei si a fost lasat in paragina mai multe decenii in centrul orasului. Renovarea propusa de studioul ARCHEUS implica realizarea unei piete moderne si a unui loc pentru intalniri publice intre cladirile existente realizate din lemn si caramida si zidurile boltite. De asemenea s-a urmarit si realizarea unei mari suprafete cu verdeata care acopera si atrage atentia inspre spatiul reurbanizat.

Pozitionarea vechii cetati in mijlocul orasului polarizeaza interesul locuitorilor si turistilor inspre acest centru de interes si datorita  accesului facil, iar acoperisul verde se integreaza in centura verde a orasului.

Initial complexul era in paragina, insa arhitectii au facut o treaba excelenta prin indepartarea suprafetelor din beton adaugat in anii `70, care altfel ar fi deteriorat si mai mult caramida originala.

S-a acordat o atentie deosebita design-ului pe termen lung - echipa a folosit piese metalice si alte materiale care pot fi indepartate cu usurinta pe perioada unor lucrari de reabilitare viitoare.

Pana si PH-ul mortarului si a zugravelii se potrivesc cu materialele existente.

De asemenea s-a luat in calcul folosirea spatiului ca un loc public de socializare.

Rampele din beton si portalurile dechise catre exterior ofera piste pentru biciclete, care vor fi folosite la capacitate maxima in curand de catre copiii cu BMX-uri.

Un ansamblu subteran acoperit cu sticla este plasat chiar in mijlocul complexului, iar o alee cu o panta lina ii conduce pe vizitatori spre aceasta.

Podul cladirii principale realizat din barne masive de lemn a fost transformat in mai multe spatii multifunctionale bine luminate, lumina fiind asigurata demai multe randuri de luminatoare.

Cladirea a fost dotata cu instalatii electrice si sanitare, s-a avut in vedere realizarea unui sistem de colectarea apelor pluviale pentru a reduce umezeala din ziduri si pardoseli.

Portalul inalt si acoperisul verde al pietii publice ajuta la pastrarea unei temperaturi interioare rezonabile in timpul de verii.

Scopul initial al ansamblului era sa tina strainii si dusmanii la distanta, dar acum in urma renovarii bastionul s-a transformat intr-un punct de atractie pentru visitatori datorita cailor de iesire multiple si a programului deschis.

 

Ultimele articole

  • Piramida - monumentul din caramida
    Monumentul de la granita dintr Franta si Spania
  • Mi-am facut perete din caramida
    Caramida impreuna cu un strop de informare si harnicie au schimbat atmosfera unei incaperi
  • De ce folosim caramizile pentru fatade?
    Caramizile decorative ceramice vor fi totdeauna apreciate datorita calitatilor ce nu pot fi reproduse de un alt material
  • Little Brick Studio
    MAKE Arhitecture a proiectat Little Brick Studio aflat in Abbostford, o suburbie a orasului Melbourne, Australia.
  • Pereti de caramida in amenajarile interioare
    Peretii interiori placati cu caramida surprind privitorul si imprima un caracter ferm amenajarii, fie ca este vorba de un décor modern, fie unul rustic.
  • Caramida in baie
    Caramida aparenta da un aer rustic caselor noastre. Cand insa zidul de caramida este in baie, el poate fi o adevarata provocare pentru amenajarea acestui spatiu care de obicei este destul de mic.
  • Mobilier din caramida
    Cand vine vorba despre design de mobilier, cei mai multi proprietari prefera ca mobila lor sa fie functionala si comfortabila
  • Dinamism si caramida
    Caramida confera dinamica vizuala in acelasi fel in care pietrisul sau alte roci sedimentare comunica o natura granulara, etereogena
  • Caramida in arhitectura organica
    Caramida rosie, betonul mahon si rosu Cherokee intampina vizitatorii. Faptul ca s-au folosit trei materiale esentiale in toata casa, caramida, betonul si lemnul masiv, induce sentimentul de unitate si organicitate.
  • Campusul universitar Uilenstede
    Uilenstede este situat la nord de Amstelveen. Acesta este unul din cele mai mari campusuri studentesti din Europa, ingloband 3400 de camere si apartamente. Foarte multi studenti din Amsterdam sunt cazati in acest complex.
  • Ford Explorer din caramizi LEGO
    Compania Ford a finalizat toamna trecuta o varianta artistica a modelului Explorer realizat din caramizi Lego.
  • Porti - realizat de Romain Lagrange
    Porti - este varianta din pluta si lemn a jocului de crichet ce poate fi practicata in interior.
  • Bastionul Maria Therezia
    Bastionul Maria Therezia datand din secolul XVIII a fost renovat si transformat in centru public dupa un proiect al studioului de arhitectura ARCHEUS.
  • Afisier din dopuri de pluta
    Arata-ti dragostea intr-un mod practic si la indemana! Iata ce va sugeram in spiritul sezonului: un afisier din dopuri de pluta in forma de inima!
  • Peter Lange
    Peter Lange este unul din pionierii artei ceramicii si olaritului din Noua Zeelanda, numele lui fiind sinonim cu impunerea olaritului ca forma de arta in Noua Zeelanda. Are in spate o cariera de peste 30 ani plina de realizari si de inovatii.
  • Candice Olson despre pluta
    Nascuta in 1964 in Canada, mama a doi baieti, Candice Olson, si-a dobandit statutul de designer de interior pe durata a 17 ani de activitate in domeniu.
  • Pavaj klinker
    Caramida de pavaj klinker este adecvata pentru alei, trotuare, drumuri, terase exterioare.
  • Zeitlos: expresionism contemporan din caramida
    Zidaria veche, netencuita se bucura de o apreciere deosebita in ultima vreme.
  • Un designer indragostit de pluta
    Daniel Michalik este un designer din Brooklyn care si-a directionat preocuparile catre cercetarea si dezvoltarea folosirii materialelor neconventionale si neutilizate la potentialul lor.
  • Martisorul ce aduce primavara